Komentarze (0)
Probiotyki (bakterie probiotyczne) to żywe mikroorganizmy, których spożywanie ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Słowo probiotyk znaczy ”dla życia” i jest zwrotem przeciwstawnym dla wyrazu antybiotyk. Bakterie te występują naturalnie w jogurtach i kiszonkach. Można je znaleźć również w suplementach diety, takich jak na przykład sanprobi. Probiotyki mogą pomóc w usprawnieniu funkcjonowania układu pokarmowego oraz układu odpornościowego. Najnowsze badania pokazują, że probiotyki mogą być sprzymierzeńcem w odchudzaniu i pomagać w redukcji tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha.
Wpływ probiotyków na zmianę wagi
Według najnowszych badań naukowych, niektóre probiotyki mogą wspomagać utratę wagi. Ograniczają one wchłanianie tłuszczy z pożywienia, dzięki temu mniej kalorii jest przyjmowanych przez organizm. Dodatkowo mogą wspomagać walkę z otyłością również w inny sposób. Mianowicie pobudzają one wydzielanie hormonu GLP-1. Hormon ten zwiększa uczucie sytości i hamuje apetyt, poprzez regulację poziomu glukozy we krwi po spożytym posiłku. Podwyższony poziom tego hormonu może pomóc spalić kalorie i tłuszcz. Probiotyki mogą zwiększać również poziom białka ANGPTL4, co może prowadzić do zmniejszenia magazynowania tłuszczu w organizmie. Istnieje wiele dowodów na to, ze otyłość jest związana ze stanami zapalnymi w mózgu. Niektóre bakterie mogą przyczynić się do zmniejszenia stanów zapalnych, dzięki poprzez poprawę kondycji jelit. Dzięki temu chronią przed otyłością i innymi chorobami.
Podsumowując, probiotyki sanprobi oprócz wzmacniania i przywracania naturalnej równowagi organizmu i systemu odpornościowego, mogą być pomocne w walce z otyłością i nadwagą. Wpływają na białka i hormony, które odpowiadają za poczucie sytości i magazynowanie tłuszczy w organizmie. Są w stanie ograniczyć ilość kalorii wchłanianych z pożywienia. Dodatkowo probiotyki mogą zmniejszać stany zapalne w mózgu, które związane są z otyłością. Probiotyki zawarte w Sanprobi wspierają regulację prawidłowej przemiany materii, trawienie i wchłanianie substancji odżywczych.